Amazon`un yeni CEO`su ANDY JASSY ile tanışın.

Amazon`un bulut servisini yukarılara çıkaran Andy Jassy şimdi şirketin geleceğini belirleyecek.

Amazon Web Servislerinin CEO`su Andy Jassy yaklaşık 20 yıl önce kurulduğu günden bu yana bulut bölümünü yönetmiş. Kendisi Bezos`un felsefesine inanan ve şirketin uzun süredir deneyimli bir üyesi.

Geçtiğimiz ay 53 yaşına giren Andy Jassy, AWS`yi yılda 50 Milyar dolarlık bir işe dönüştür. Tüm interneti güçlendirmede hayati rol oynayan en büyük teknoloji devleri için bulun bilişimin önemini vurguluyor. ÇünküNetflix ve Spotify`dan Merkezi İstihbarat Teşkilatıne ve Demokratik Ulusal Komite`ye ve hatta Bitdefender sunucularına kadar her şeyi içeren AWS söz konusu olduğunda, AWS çöktüğünde, internetin büyük bir bölümü de AWS ile gidecektir.

Amazon’un içinden ve dışarıdan bakanların yılın üçüncü çeyreğinde işe girmeden önce önümüzdeki altı ay içinde cevaplamaya çalışacakları büyük soru, Jassy’nin Bezos’un yaklaşımından sapıp sapmayacağı.

Jassy, 90`ların sonunda Amazon`a katıldı. Yalnızca e-ticarete odaklanıyordu. Jassy, ​​Harvard Business School’dan 1997’de mezun oldu ve kısa süre sonra dot-com patlamasından önce teknoloji endüstrisine akın eden yeni MBA dalgasının bir parçası olarak Amazon’a katıldı.

Jassy’nin geçen ayın sonlarında Insider tarafından yayınlanan bir paylaşımına göre Jassy, ​​Bezos’un ilk “gölge” danışmanı olmaya devam etti, şirket genel müdürü gibi her gün CEO’yu takip etti ve tüm toplantılarına katıldı .

Bezos ve Jassy’nin ilişkisi sonraki yıllarda, Bezos’un genç teğmenine 2003 yılı civarında o zamanlar ortaya çıkan bulut bilişim teknolojisini keşfetme görevi vermesiyle derinleşti. Amaç, Amazon’un diğer web sitelerine ve işletmelere barındırma hizmetleri sunmasının mantıklı olup olmadığını görmekti. Fikir Amazon’un üç yıl önce perakendeciler için bir dış geliştirme platformu inşa etme mücadelesiyle başladı, böylece üçüncü taraf şirketler kendi e-ticaret operasyonlarını oluşturabilirdi.

Sorunun belirlenmesine yardımcı olan Jassy’ydi: Amazon’un geliştirme araçları, açıkçası, berbattı. Şirket, Amazon’daki herhangi bir ekibin ortak bir kaynak havuzundan yararlanmasını sağlayacak, kullanımı daha kolay API’ler ve başka teknolojiler oluşturarak bunları iyileştirmek için yola çıktı.

Günümüzde AWS, tüketicilerin ve çalışanların her gün kullandığı çok sayıda uygulamaya, hizmete ve web sitesine güç veriyor, bunun nedeni büyük ölçüde Amazon’un muazzam kaynaklarını oluşturmayı ve bunlardan yararlanmayı standart bir API kullanmak kadar kolay hale getiren benzersiz kaynaklara ve geliştirici araçlarına sahip olmasıdır. Bu kadar çok şirketin kendi veri merkezi operasyonlarını oluşturmaktan vazgeçmesinin ve bunun yerine AWS’yi veya rakiplerinden birini seçmesinin nedeni budur. Her ikisi de kendi küresel veri merkezi operasyonlarını kurmuş olan Facebook veya Google değilseniz, Amazon’u kullanmak kendiniz yapmaktan daha kolaydır.

Jassy, şirketin bulut vizyonunu tasarlama, kurulduğu günden bu yana AWS’yi çalıştırma şekli ve 2016’da Bezos’un kıdemli başkan yardımcısı rolünden kendisini terfi ettirmesinin ardından şimdi de CEO’su olma konusunda övgüyü hak ediyor. AWS’deki görev süresi, bulut bilişimi en karlı hale getirdi, Amazon’un 2020’deki kârının yaklaşık yüzde 63’ünü oluşturdu ve bu yıl 50 milyar dolardan fazla gelir elde etme yoluna gitti.

Son yıllarda, Jassy kendini açıkça Bezos’un varisi olarak şekillendirdi, Amazon’un ilk günlerinin ve AWS’nin olağanüstü başlangıçlarının ve bu tecrübelerinin diğer işletmelere nasıl uygulanabileceğini anlattı. Bulut bilişime adanmış bir endüstri toplantısı olan Amazon’un yüksek profilli re:Invent konferansında açılış konuşmacısı ve son yıllarda Amazon’un daha halka açık bir yüzü haline geldi. Geçen yaz, bir başka potansiyel Bezos halefi olan ve uzun süredir lojistik yöneticisi olan Jeff Wilke emekli olacağını açıkladığında Jassy her zamankinden daha potansiyel görünüyordu.

Jassy, şüphesiz gelecekte daha da zor işlerden sorumlu olacak. Ama bu hem işin hem de geliştirilmesine yardım ettiği Amazon kültürünün bir parçası. Geçen Aralık ayında tamamen dijital Amazon re:Invent’te sanal bir kalabalığa konuşan Jassy, ​​”Uzun süre ayakta kalan bir iş kurmak gerçekten zor,” dedi . “Bunu yapmak için kendinizi yeniden keşfedeceksiniz ve çoğu zaman kendinizi defalarca yeniden keşfetmeniz gerekecek.”

Amazon’un yıllar içinde yaptığı şey tam da bu, çevrimiçi bir kitapçıdan bir e-ticaret devine ve daha sonra bir donanım üreticisine, büyük bir Hollywood ve eğlence endüstrisi oyuncusuna ve şimdi de ülkedeki en büyük ikinci işverene dönüştü. Jassy bu süre boyunca AWS’nin bugünkü kâr makinesine dönüşmesini sağlamak için perde arkasında çalıştı.

Şimdi, Jassy, ​​Amazon’un hala pek çok endüstrinin ön saflarında yer aldığı ve yeni bölgeleri keşfetmeye devam ettiği bir dönemde, ABD ve denizaşırı ülkelerde artan rekabet baskısı  ile karşı karşıya olduğu bir zamanda, kendi kendini yeniden keşfetmeye hazır görünüyor.

Kaynak: https://www.theverge.com/2021/2/3/22264425/amazon-new-ceo-andy-jassy-replacement-jeff-bezos

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.