Mükemmel ürün yaptım fakat hakettiği ilgiyi görmedi!

Türkiye`de inanılmaz fikirler, mükemmel ellerde hayata geçiyor. Teknik anlamda çok yetenekli kişilerin hayata geçirdiği bu ürün ve yazılımlar neden Türkiye de veya dünyada hakettiği yere gelemiyor?

Tabi bu söylediğim tüm ürünler için geçerli değil, fakat Türkiye den çıkmış tüm ürün ve hizmetlerin bu anlamda zorluklar yaşadığı ve yeterli ivmeyi yakalayamadığını gözlemliyorum.

PEKİ YA BAŞARILI OLANLAR?!

Mükemmel bir örnek var önümüzde. Türkiye’den çıkmış, dünyada artık neredeyse herkesin tanıdığı ve bu başarıya inanılmaz sürede ulaşmış bir marka. Öyle bir marka ki ürünün aslında çok da önemli olmadığını, fakat bu ürünü nasıl sunduğunun çok daha önemli olduğunu gösterdi bize. O yılansı tuz dökme hareketiyle NUSRET dünyayı salladı.

3 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki amcalara, en ünlü basketçi, futbolcu, aktör, şarkıcı, vs.vs herkesin İnternette o hareketi yaptığını gördük. Duvarlara grafitileri çizildi, stickerları yapıldı, hatta hatta ünlü diziler Nusret ile trailer (tanıtım videosu) çektiler.

Şimdi tabi bir çok şey geçiyor kafanızdan, Nusret`in ortağı Doğuş Holding, para var huzur var vs vs. Söylediğiniz veya düşündüğünüz bir çok şey doğru olabilir, fakat inanın ki parası veya arkasında koca koca firmalar olmasına rağmen başarısız olmuş bir çok proje gördük.

Nasıl bu kadar başarılı oldu peki? Sonuçta ortada sadece güzel bir et var. Hatta bir çok defa daha iyisini yediğim yerler oldu. (Bakınız. BeşBıçak Steakhouse )

Bu büyük pazarlama başarısının arkasında yine bu konunun anavatanı olan Amerika var. Evet, Amerikalı bir Marketing firması ile yapılan mükemmel bir başarı hikayesi. Evet çok para harcandı, fakat bence beklenenden de büyük başarıya ulaştı bu proje. Artık NUSRET dev bir marka bugün gıda sektörünü bıraksa bir çok filmde oynayarak hayatını sürdürebilecek bir başarı var ortada. Üstelik işin büyük kısmının “et” olduğunu düşününce olay daha da ilginçleşiyor.

Başarısızlığa uğramış fikir ve projelere bakınca da şunu görüyoruz. Ürünün hayata geçmesi için çalışan teknik mühendisler aynı zamanda ürünün veya markanın pazarlamasını yapmaya çalışıyor.

Ürünün ismini Türkçe-İngilizce karıştırarak bir harman yaratma çabası,

Ürünün üzerine 80 punto ile “TÜRK MALI” yazmak.

Lütfen artık bu tür işlerde yatırımlarınızın büyük bir kısmını da pazarlama&marketing kanalına yapın. Mükemmel beyinlerin hayata geçirdiği mükemmel işlerin tekerleği döndürme çabası içerisinde yokoluşlarını görüyor ve üzülüyoruz.

İŞİ EHLİNE VERİN!