Dijital Emzik, Tablet ve Akıllı Telefonlardan Çocuklar Ne Alıyor?

Çocuklu ailelerin çoğu bilir, çocuğun ilk zamanlarında altı temiz, karnı tok, uykusunu da aldıysa ve belirgin bir rahatsızlığı yok ise huysuzlandığında emzik verilirdi. Belli bir yaşa kadar bu emzik çoğu ailenin kurtarıcısı olmuştur.
Çocuklar artık belli bir yaşa geldiğinde (yani emzik ile durumu kurtaramadığımız kadar büyüdüğünde) artık yeni dijital emzikler görev almaya başladı. Tabletler veya akıllı telefonlar.
Yeni nesil çocuklar bu tablet ve akıllı telefonların içine doğdular. Onlarsız bir hayatın nasıl olduğunu anlatmak kolay görünmüyor. Genelde gözlemlediğim çocuk ve bu cihazların iletişim sırası şu şekilde oluyor.
ipade-bakan-bebek.hlarge
1 Yaşa kadar: Bu cihazların ışıkları ilgilerini çekmeye başlıyor.

1 – 2 Yaş arası: Aileler TV`ye ulaşılmayan noktalarda TV de yayınlanan Pepee, Caillou gibi çizgi filmleri çocuklar sessiz durup köşede otursunlar diye bu cihazlardan izletmeye başladılar.

3 Yaş: Bu yaşta artık dedelerinden nenelerinden daha hakim, bildiğiniz profesyonel bir tablet ve akıllı telefon kullanıcısı oluyorlar. Artık uygulama mağazası şifresini çocuktan saklamaya başlıyoruz. Çocuklar uygulama indirebiliyor ve ilk defa gördükleri bir uygulama veya oyunu sanki okuma yazma bilirmiş gibi kullanmaya başlıyorlar.

Oğlum: Baba bir saniye sessiz olur musun?
Ben: Sustum
Oğlum: (Tablette bir düğmeye basarak) “MineCraft video izle”
Ben: Ne yapıyorsun oğlum?
Oğlum: Ben okuma bilmiyorum ya, mikrofondan söylüyorum o bana videoları getiriyor dedi.

806059_detay4 – 6 Yaş Arası: Bu yaş artık yüksek lisans bölümü. Okumaya yazma bilmeyen çocuklar, internet üzerinde oyun içi server kurup internet üzerinden Connection yaparak aynı oyunda oynamaya başlıyorlar. (Bu “server” ve “connection” kelimeleri direk oğlumdan duyduğum için yazdım)

Bu yukarıda yazdıklarım bazılarınıza yabancı gelmeyeceği gibi bazılarınıza da yok canım dedirtebilir. Ama çocuklu bir aile olarak benim garipsemeyeceğim sayıda çevremdeki çocuklarda bu durumları gördüğümü bilmenizi isterim.

Sorun şu ki, aileler olarak çocuklarımızla oturup birebir ilgilendiğimizde veya onlarla vakit geçirdiğimizde tabletleri tercih etmiyorlar. Fakat günün yorgunluğu ve bazen kafa dinlemek için çocuklarımızı ve bu cihazları baş başa bırakıyoruz. Minnacık beyinler abuk subuk videolardaki küfürler ve saçma içeriklerle çok hızlı kirleniyor. Yaratıcılık ve motor gelişimleri daha az gelişiyor. Kimse bu teknolojik gelişimin önüne geçemez. Fakat aileler olarak kontrolü elimizde tutmamız gerektiğinin öneminin altını çizmek istedim.

Bu konu ile ilgili ilerleyen günlerde neler yapabilirizi kendi bilgim dahilinde paylaşmaya çalışacağım.
Ailenize ve sevdiklerinizle güvenli bir teknolojik yaşam diliyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.